Arkeoloji

Antik Çağda İntihar Eylemi

antik-cagda-intihar

“Uyanık durun, mücadele edin, ruhunuzun meşalesini gece gündüz yanar tutun. Yakın ateşinizi! yapın kanatlarınızı! İnsan, uçurumun kenarına varmadan kanatlanamaz.”

Antik Çağda İntihar

Platon için beden, ruhun hapishanesidir. Ruh beden içindeyken tutsaktır, zincirlerle bağlıdır, kanatları yoktur. Buna rağmen akli yanını kullanıp bedenin içindeki karanlığı görme ve o karanlıktan kurtulmak için çaba harcama imkanına, hatta kanatlarını eskisi gibi çırpa çırpa idealar alemine düşünsel bir yolculuğa çıkabilme imkanına sahiptir. İntihar kişinin kendine yönelttiği şiddetli bir saldırganlık halidir.

Herpertz‘e göre intihar davranışına yol açan en önemli faktör, tolere edilemeyen gerilimden kurtulma isteğidir. Arkun‘a göre intihar düşüncesi, girişimi ve eylemi bütün canlılarda var olan yaşam içgüdüsüne karşıt bir durum olarak görülmektedir. İntihar; bilinç dışının ortasında oluşan bir çatlaktan meydana gelen yarıktır, bu yarıktan akan haz verici bir şarabı tatmaktır.

antik-cagda-intihar

Hiç doğmamış olmak, anne rahmine tekrar dönmek istemektir. Anne rahmi, cennetten kovulmadan önceki yaşamdır, güvenlidir, çalışmayı yada günahtan kaçınmayı gerektirmez, bunu arzulamak intihar düşüncesini yaratır. Adem’in şeytanla olan anlaşmasından pay almak, toprağa alın terini akıtmak ve doğum sancısı çekmek, dünyayı yaşanılabilir bir yer haline getirmemiştir.

Freud‘da göre intihar ; ölüm içgüdüsünün etkinlik kazanarak kişinin kendi üzerine çevrilmesidir. İntiharı kınayan Platon ve Aristoteles’ karşılık Stoacı okul taraftarları intiharın sadece izin verilen değil aynı zamanda faziletli bir davranış olduğunu öğretirlerdi.

Hayatına son vermek arzusu taşıyan kişinin nedenlerini belirterek izin için eylemini önceden devlete bildirmesi zorunluluğuna ilişkin Attike kanunlarında ki hüküm, devletin intiharı yasaklamasından ziyade intihar eylemini denetim altında tuttuğunu göstermektedir.

Toplu İntihar

Asil savaşçıların şehri Xanthos, İÖ 545 te Harpagos komutasındaki Pers işgalinde ve İÖ 1.yy da ve Brütüs’un kuşatmasında olmak üzere iki defa toplu intihar saldırısı gerçekleştirmiştir. Kentteki tiyatronun batısında yer alan dikdörtgen kaidenin üzerindeki kabartmada; kadın gövdeli, kuş kanatlı olan ve ölülerin ruhlarını gökyüzüne taşıdıklarına inanılan Harpy yer almaktadır. Ayrıca bize şu dizeleri de bırakmışlardır.

“Evlerimizi mezar yaptık, mezarlarımızı ev,

Yıkıldı evlerimiz, yağmalandı mezarlarımız,

Biz ki; analarımızın, kadınlarımızın ve ölülerimizin uğruna,

Biz ki; onurumuz ve özgürlüğümüz uğruna,

toplu ölümleri yeğleyen bu toprağın insanları,bir ateş bıraktık; hiç sönmeyecek olan”

Cicero ve Stoacılar, kendi eliyle hayata son vermeyi erdemli bir insanın eylemi olarak algılamışlardır. Stoacılara göre ölme hakkını kullanma bir kaçış olarak kabul edilmiş, kurucuları Zenon 98 yaşında yaralanan ayağının şiddetli acısı nedeniyle intihar etmiştir.

Seneca, intiharı insanları ve hastalığın insafsızlığından kaçma olanağı veren büyük bir özgürlük olarak tanımaktadır. ”Bineceğim gemiyi, oturacağım evi seçiyorsam, ölümümü de seçmeliyim”. diyen Neron’un hocası Seneca, Neron’un izni ile intiharı seçmiştir.

İntihar edenlerin Hristiyan mezarlıklarına gömülmesine karşı çıkılırken, intihar edenlerin mal varlıklarına el konulmuştur.
İsa, son akşam yemeğinde havarilerinden Yahuda’nın kendisini Romalı askerlere para karşılığı ele vereceğini biliyordu. Çarmıha gerildiğinde tüm insanların günahlarının kefaretini ödemişti.

”Ben artık dünya da değilim, ama onlar dünyadalar.
Ben sana geliyorum. Kutsal Baba, onları bana verdiğin kendi adınla koru ki,
bizim gibi bir olsunlar. Kendileriyle birlikte olduğum sürece, bana verdiğin kendi adınla
onları esirgeyip korudum. Kutsal yazı yerine gelsin diye, mahva giden adamdam başka
içlerinden hiçbiri mahvolmadı. İşte şimdi sana geliyorum.” (Yuhanna 17:11:-14)

Kaynakça;

Durheim E. ” İntihar” çev. Özer Ozankaya, İmge Kitabevi 1992
Adasal, Medikal Psikoloji
Uçar, Ay Tedirginliği Arş. Öz. Arşiv

Ne düşünüyorsunuz?

Heyecanlanmış
0
Mutlu
0
Aşık
1
İlginç
1
Komik
0
Emrah Uçar, Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi'nde Turist Rehberliği okuyor. İletişim : [email protected] Twitter @ucremrah

    Yorumlar kapalı.

    İlgili içerikler

    KATEGORİ:Arkeoloji