İzmir Yeşilova Höyüğünde 8 Bin Yıllık Ayı Figürü Bulundu
8 Bin Yıllık Ayı Figürü
İzmir’in Bornova ilçesindeki Yeşilova höyüğünde 8 bin yıllık ayı figürü bulundu. Bahsi geçen heykelciğin o dönemde çocuklara yabani hayatı sevdirmek amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Yaz dönemi kazıları kapsamında bulunan heykelcik Neolitik döneme ait. Ayrıca kazıda Neolitik çağı yansıtan buluntulara da rastlandı.
Kazılarda 200’den fazla buluntu çıkarıldı. Çok önemli buluntular arasında neolitik çağ’daki yaşama ait ipuçları elde edildi.
Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, kazıdaki buluntular arasında en çok ilgi çekenin pişmiş topraktan yapılmış bu 5 santim boyutundaki 8 bin yıllık ayı figürü olduğunu belirtti.
Derin, ” İzmir bölgesinde yapmış olduğumuz kazılarda panter ve Anadolu parsının çok önemli bir hayvan figürü olarak yer bulduğunu görmüştük. Çatalhöyük kazılarındaysa ayı figürüne rastlanmıştı. Anadolu’da neolitik dönemde hayvanlara ilgi çok fazla. Bazen korku, bazen de kutsallık içeren bağlantılar var.
Burada bulunan bu ayı figürü de bunu gösteren en eski örneklerden sadece biri” dedi.
İLGİLİ : Kudüs’te Roma Yapıları Keşfedildi
Derin, bu benzersiz 8 bin yıllık figürün çocuklara yabanıl hayatı sevdirmek için ”oyuncak’ olarak kullanıldığını düşündüklerini belirtti.
Serçe Şeklinde Biberon
Derin, yaz kazıları kapsamında Yassıtepe Höyüğü’nde bulunan Tunç Çağı’na ait 5 bin yıllık serçe şeklindeki gagalı testinin bebeklerin beslenmesinde kullanılmış olabileceğini belirtti.
O dönemde insan ve hayvanların yaşamlarının çok iç içe olduğuna dikkat çeken Zafer Derin, ” Serçe kuşu şeklinde yapılmış gaga ağızlı testi 5 bin yıl önce bebeklere sıvı gıda verilmek için kullanılmış olabilir.
Günümüzde de çocuklara süt içirmek için Annelerin kullandığı ‘bak kuş geliyor’ ifadesi belkide binlerce yıl öncesinden bu şekilde gelmiş olabilir.’ diye konuştu.
8 Bin Yıllık Ayı Dişi ve Ev heykeli
Döneme ait farklı bir buluntunun da bir ev heykeli olduğunu belirten Derin, bu buluntunun o döneme ait mimari ile ilgili bilgi verdiğini belirtti ve şu açıklamayı yaptı:
‘Bu heykel Ege’ye ait bir ev. Kutsal bir ev gibi. Evin bir kıyısına koyulmuş, bereketi ve doğurganlığı temsil etmiş bir eser. Neolitik dönemin mimarı bunu bir deneysel çalışma olarak yapmış ve bugüne miras bırakmış.
Çünkü evin çatısı düz değil, eğimli ve bu evin yağmurdan zarar görmemesi için yapıldığını gösteriyor. Daha önceden Batı Anadolu tarafındaki Yunan tapınaklarına benzer şekilde yapılmış.’
Derin, Yassıtepe höyüğünde gerçek bir ayıya ait 10-12 santim boyutlarındaki dişini de kazılar sırasında bulduklarını söyleyerek, öldürülmüş bir ayıya ait dişin, bir güç gösterisi için takı olarak kullanılmış olabileceğini belirtti.
Kaynak: AA