Antropoloji

Ötzi : Dünyanın En İyi Korunan Mumyası

BuzAdam Ötzi
Buz Adam Ötzi

Ötzi, bedeni 5300 yılı aşkın süredir buzulların altında saklanıp, korunan bir adam, dünyanın en eski ve en iyi korunan mumyalarından biri olarak tarih sahnesindeki yerini alıyor.

19 Eylül 1991’de yolunu kaybetmiş iki Alman turist tarafından Schnalstal / Val Senales Vadisi buzulunda bulunmuş. Yakın tarihli bir ölünün cesedi olarak düşünmüşler ve polise haber vermişler. Fakat polisin araştırmaları sonucu ceset hasar görmeye başlayınca daha eski tarihlere ait olduğu anlaşılıp, uzmanlara haber verilmiştir ve kesin yaşı böylelikle hesaplanıp İtalya’ya teslim edilmiştir.


Ötzi şuan bilinen en eski mumyalardan bir tanesidir. Lakin mısır mumyalarıyla kıyaslamamak gerekmektedir çünkü mısırda mumyalama tekniği olarak ölünün iç organları çıkartılıp, kimyasal maddelerle çürümesi engelleniyorken, Ötzi kıyafetleri ve iç organlarıyla buz içerisinde kendiliğinden mumyalaşmıştır, bu yüzden daha fazla önem arz etmektedir. Bu sebepten dolayıdır ki o dönem insan yaşayışı, yeme içme alışkanlığı, hastalığı hakkında daha fazla bilgi veriyor.

Üzerinde yapılan derin araştırma ve kapsamlı incelemeler sonucu ölümünde yaşının 40 üzeri olduğu ve yaklaşık olarak 1.60 cm boyunda olduğu anlaşılmış fakat mumyalaşırken küçüldüğü için 13 kg civarında olduğu sonucuna varılmıştır.

Ötzi’nin Dövmeleri

Diğer önemli bulgulardan biriside Ötzi’nin vücudunda çizgiler veya haçlar şeklinde toplam 61 dövme bulunmasıdır. Modern dövmelerden farklı olarak iğne ile yapılmamıştır.

Ötzi'nin Dövmesi

Ötzi’nin Dövmeleri

Bunlar toz haline getirilmiş odun kömürünün ovulduğu ince kesiklerden oluşmaktadır. Dövmeler, kaburga ve bel omurgasının yanında, bileklerinde, diz, buzağılarda ve ayak bileklerinde bulunur. Bazı kaynaklar bu dövmelerin günümüz akupunktur noktalarında olmasını ise dikkat çekici bir özellik olarak görmektedir.

Ötzi’nin giysileri; kurumuş otlardan örülen pelerin, deri yeleği ve ayakkabılarıydı. Ayakkabıları geniş ve su geçirmezdir yani karda yürümek için özel olarak yapmıştır; tabanlarında ayı derisi, üst kısımlarında geyik derisi kullanmış ve ağaç kabuğu parçaları ile birbirlerine bağlayarak yapıştırmayı başarmış. Silah ve pelerini üzerinde dört kişinin kan izleri bulunmuştur.

Ötzi’nin anneden çocuğa geçen DNA’sını inceleyen İtalyan ve İngiliz bilim adamları, Ötzi’nin genetik soyunun ya çok nadir görüldüğünü ya da bittiğini bulmuşlardır. Bazı yapılan araştırmalar sonucunda Ötzi’nin soyunun tükendiğini söylenmektedir. Yine bu araştırmalar Ötzi’nin, günümüz de rastlanmayan bir soydan olduğunu varsaymaktadır.

Taş Aletler

Ötzi’nin bulunduğu yerde aletlerini düzgün bir şekilde kayanın yanına sıralamış ve yeni yemek yediği anlaşılmıştır. Yediği yemeğin keçi eti ve tahıllardan oluştuğu bulunmuştur.

Yanında bulunan bu nesneler arasında sapı porsuk ağacından bir bakır balta, sapı dişbudak ağacından bir çakmaktaşı bıçak, tutma yeri kartopu çalışı veya kızılcıktan yapılmış ucu çakmaktaşlı oklarla dolu bir sadak ve yapımını bitirmediği anlaşılan boyundan daha uzun olan porsuk ağacından yapılmış bir yay bulunmuştur. O, Geç Neolitik Döneme ait Bakır Çağında yaşıyordu ve halen taş aletler kullanıyordu.

Neolitik Çağ'a Ait Taş Aletler

Ötzi’nin Kullandığı Taş Aletler

Otopsi sonucu bağırsaklarında Kancalı Kurt parazitine rastlanmış fakat daha çok şaşırtan ise bu paraziti öldüren bir yosunun bağırsaklarında daha fazlaca bulunmuş olmasıdır buradan anladığımız Ötzi’nin bu rahatsızlığından haberi vardı ve önlemlerini alıyor, ona göre besinler tüketiyordu.

Genlerinden yapılan araştırmalar sonucu kilolu olmaması ve çok hareketli yaşamasına rağmen kalp ve damar hastalıklarına yatkın olduğu bulunmuştur. Ve başı kenelerle dertte olan Ötzi’nin tarihteki ilk lyme hastası olduğunu bulmuşlardır. Dişleri incelendiğinde ise iltihap bulunmuştur, arka dişlerinin birisinin de kırık olduğu bulunmuştur.

Ötzi’nin Ölüm Sebebi

Ölüm sebebi ise tartışma konusudur, bunun üzerine yapılan araştırma ve dedektiflik bulgular sonucunda Ötzi’nin soğuktan donarak değil de omzuna saplanan ve hayati damarlarından birini kopartan bir ok ile ölüp orada donduğu sonucuna ulaşılmıştır.

İLGİLİ :  Amerika’da 13.000 Yıllık İnsan Kalıntıları Keşfedildi

Ellerinde, bileklerinde ve gövdesinde yara izleri bulunmuştur, buradan ise daha öncesinde bir kavgaya karıştığı ve savunma amaçlı elinde yaraların olduğu anlaşılmıştır.

Ötzi'nin Ölüm Sebebi

Bulgular niteliğinde Ötzi’nin başkaları tarafından öldürüldüğü düşünülmektedir. Ölmeden önce yeni yemek yemiş olması ve vücudunun çeşitli yerlerinde bulunan çürükler ve kesikler ölümünün cinayet olduğuna dair önemli ipucu olmaktadır.

Ötzi ve eserleri, 1998 yılından beri İtalya Bolzano’daki Güney Tirol Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Mumyaya ismini Avusturyalı gazeteci Karl Wendl vermiş, akılda kalıcı bir isime bakmış ve adını bulunduğu bölge olan Ötztal Vadisi Alpleri’nden almıştır.

Kaynak:

www.iceman.it

 

Ne düşünüyorsunuz?

Heyecanlanmış
0
Mutlu
0
Aşık
0
İlginç
1
Komik
0
Reyhan Kesme, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Sanat Tarihi Bölümü okuyor. İletişim : [email protected]

1 Yorum

  1. Buz adamı Ötzi hakkında kafamızı kurcalayan birçok soru var.
    Otzi’nin vücudunda neden 50’den fazla dövme vardı?
    Dövmeler bir akupunktur tedavisi miydi?
    Otzi’yi kim öldürdü?
    Giysi ve silahından neden 4 kişinin daha kanı bulundu?
    Gelecekte yapılan araştırmalar belki Otzi hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacaktır, ancak o zamana kadar bu sorular tamamen cevapsız kalacak. Yine de insanlığın ötzi’den öğrendiği çok fazla şey olduğunu düşünüyorum.

Yorumlar kapalı.

İlgili içerikler