Sanatçılar

Cecilia Gallerani Portresi – Kakımlı Kadın, Leonardo Da Vinci

kakimli kadin
Oil on Wood 54.8 x 40.3 cm

Bugün hem Dünya Sanat Günü hem de Rönesans’ın en ünlü sanatçılarından Leonardo Da Vinci’nin doğum günü. Bu yüzden sizlere ” Erminli Kadın ” ya da ” Kakımlı Kadın ” olarak bilinen eserinden bahsedeceğim.

Eser; 1489-1490 tarihinde arasına tarihlenir ve Da Vinci’nin dört kadın portresinden birini. Polonya’da, Polonya’daki Krakow’daki Czartoryski Müzesi’nde sergilenmektedir. Mona Lisa kadar ünlü olmasa da sıkça onunla kıyaslanan eserdeki kişi Cecilia Gallerani’dir. Cecilia’nın babası, Milano Dükü Ludovico Sforza’nın emrinde çalışan bir adamdı. Bu şekilde Ceilia, Ludovico Sfroza ile tanışmış olmalı.

Sforza’nın Cecilia’ya bir takıntısı olduğu kesin. Çünkü soylu ve asil bir aileden gelmiyor Cecilia’yı çok sevmiş ve metresi bekliyoruz. Cecilia’da nişanlanmak üzereyken, nişan atıp Sforza’ya gitmiş ve Milano Düküne bir de çocuk doğurmuştur. Cecilia’daki sanata olan merakı ile ilgili. İyi bir eğitime sahiptir ve şiire çok meraklıdır. Sanırım bu özelliğiyle bir sanat koruyucusu olan Sforza’nın dikkatini çekmeyi başardı. Ancak Sforza onunla evlenmemiş ve soylu bir kadın ile evlenmeyi tercih ederek.

Leonardo bu eseriyle Sforza’nın istediği üzerine yapıldı. O sırada Cecilia 16 yaşında ikendır. Elinde bir kakım tutmakta ve sola doğru hafif tebessüm yaparak bakmaktadır. Figürün vücutunun dörtte üçünü konseptimizin ‘contrapposto’ tarzında bir portredir. Gövdesi bizim bakış açımıza göre sola başı ise sağa bakıyor.

Biz Cecilia’nın yüzünün sağ tarafını net bir şekilde görebiliyoruz. Sanki figürü hareket ediyormuş gibi gözükmektedir. Zaten bu da Leonardo’nun resimlerinde sıkça bulunanğımız bir durumdur. Onun resimlerinde oldukça canlı gözüken figürlerin bir ‘anını’ görülebilir düzeyde. Bu da sahnenin ve figürlerin gerçekliğini arttırıyor.

Cecilia sol tarafta doğru doğru gelen birini arıyor olabilir ya da orada ilgisine çeken bir şey görmüş gibi bakmaktadır. Sanki başını az önce çevirmiştir. Cecilia’nın saçları ise ” coazone ” modelindedir. Yani, saçlarınızı sıraya koymak ve çenenin altına birleştirilmiş, geriye de uzun bir örgü koymak. Başında ise sarı ve siyah bantlar ile sabitlenmiş bir tülbent içerir. Boynunda gördüğümüz boncuklu siyah kolye ise Cecilia’nın bembeyaz teni ile bir zıtlık tasarımıta, aynı zamanda figüre estetik bir görüntü sunuyor.

Cecilia’in kucağında bulunan kakım ya da diğer adıyla ermin’dir … Bu dönemlerde kakımlar evcil hayvan olarak besleniyordu. Ama tabi herkes öyle değil, sadece soylular tarafından. Bu nedenle bu hayvan soyluluğun da bir sembol olarak kullanılmıştır. Aslında kakımların olduğu özellikler, soylular tarafından seviliyorsanız yol açıldı. Mesela bir kakım, bir avcıdan ya da başka bir şeyden kaçarken ölmek pahasına çamurlu ve pis deliklere girmez. İşte bulayın kakımlar; asillik, temizlik ve saflık simgesi haline gelmiştir.

Ancak ne yazık ki ki sadece canlıyken değil ölüyken de oldukça değerlidirler. Dönemin soylu kadınları da kakım kürkünü oldukça seviliyorler. Ayrıca Ludovico Sforza ” Ermin Nişanı ” yani ” Kakım Tarikatı ” adlı bir şövalye bir üyesi üyesidir. Son olarak da kakımlar doğum ve hamilelik semboldürler. Bu yüzden Cecilia’nın resmi yapıldığı halde şefkatli bir şekilde tıpkı bebek tutar gibi kucağında tuttuğu kakımın, bebeği ya da hamileliği sembolize etmek düşüncesine.

Mona Lisa’da da kullandığı Sfumato tekniğidir. Keskin Satılık Yumuşak Hale yapmak Ayrıca resmin arkasındaki plan da bir restorasyon olmuş siyaha boyanmıştır.

Eserin sol üst köşesinde ” LA BELE FERONERİ LEONARDO DA VİNCİ ” yazıyor. Bu yazı gününde ufak bir karışıklığa da neden oldu. Resm Ludovico’nun bir diğer metresi olan Lucrezia Crivelli’nin doğası ancak daha sonra bu konuda ” LA BELLE FERRONİERE ” olduğu anlaşıldı.

Leonardo Da Vinci’nin de doğum günü kutlu olsun. Okuduğunuz için teşekkürler, sanatla kalın …

 

Ne düşünüyorsunuz?

Heyecanlanmış
1
Mutlu
1
Aşık
0
İlginç
2
Komik
0
Celil Sadık, Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü mezunu, İletişim : [email protected] , Twitter : @SanatnTarihi

    1 Yorum

    1. Resimdeki kakım aslında en başından beri resmin parçası değilmiş, sonradan eklenmiş.

    Yorumlar kapalı.

    İlgili içerikler

    KATEGORİ:Sanatçılar