Denisovalılar ve Neandertaller Aynı Mağarada
Yeni Bir Tür
2010 yılında bilim adamları, Sibirya’daki Denisova Mağarasında bulunan bir parmak kemiğinin DNA’sını sıralayarak yeni bir insan türü keşfetti.
Araştırmacılar o zamandan beri parmak kemiği keşfedilen kızın hangi tarihte yaşadığını ve Denisovalı olarak isimlendirilen halkın o mağarada ne kadar süreyle bulunduğunu merak etti.
Ancak Denisovalılar arkalarında yok denecek kadar az fosil kalıntı, bir küçük parmak kemiği ve biraz diş bıraktı. Bulundukları Denisova mağarası bu zamana kadar tarihlendirmenin en zor yapıldığı mağaralardan biri.
Şu an ise Denisovalıların dişlerinde yapılan DNA analizi ve mağaradan alınan yeni tarihlendirmeler, Denisovalılar’ın ilginç şekilde mağaraya çok erken bir tarihte yerleştiğini ve sürekli olarak geri geldiklerini gösteriyor.
Yapılan araştırmalar, parmak kemiği bulunan kızın en az 50.000 yıl önce yaşamış olduğunu ve bulunan diğer iki Denisovalının 110.000 yıl, hatta büyük olasılıkla da 170.000 yıl önce mağarada öldüğünü ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarını New Scientist sitesinden Ann Gibbons bildirdi.
‘’Yapılan araştırma ile yeni tarihlendirmenin geniş bir hata marjına sahip olmasına rağmen, mağaranın birden çok kez ziyaret edildiğini gösteren inandırıcı kanıtlar ve yeni bir tür olduğunu ciddi olarak görebilirsiniz.’’ diyor New University College’den Paleoantropolog Fred Spoor.
Denisovalılar ve Fosiller
Mağaradaki fosillerin çoğu 11.katman olarak adlandırılan bir kumtaşı yüzeyinde bulundu. Arkeologlar bu katmanda bulunan hayvan kemikleri ve materyalleri ilk kez tarihlendirdiğinde sonuçlar 30.000 – 50.000 yıl arasında değişim gösteriyordu. Bu nedenle araştırmacılar, Oxford Üniversitesi’nden geokronolog Tom Higham’ı yeniden tarihlendirme yapması için davet ettiler.
Higham ekibiyle birlikte antik insanların kullanıp attığı tahmin edilen üzerinde kesik izlerine rastlanan yaklaşık 20 adet hayvan kemiği ile çeşitli materyalleri topladı ve radyokarbon testi ile tarihlendirdi.
Test sonuçlarına göre kemiğin bulunduğu 11. Katman dibindeki tortular radyokarbon tarihlendirme testinin sınır çizgisinde çıktı. Arkeolog Katerina Douka, tarihlerin kesik izleri bulunan hayvan kemikleri ve bölgede bulunan materyallerden ölçüldüğünü, üç mağara lobisinde de tutarlı olduğunu söyledi. Test sonuçlarına göre büyük olasılıkla 50.000 yıldan eskiye tarihleniyor.
Verilen tarihler Denisovalılar’ın erken tarihlerde mağarada bulunduğunu ortaya koyan genetik testlerle de uyuştu. Araştırmacılar 11. Ve 22. Katmanlarda bulunan azı dişlerinin de DNA dizisini çıkardı.
Araştırmacılar dişlerden büyük miktarda DNA analiz etti. Araştırmada bulunan dördüncü dişin ise bir Neandertal’e ait olduğu anlaşıldı.
Analiz edilen DNA ile, kemiği bulunan Denisovalı kız genomu, Neandertal genomu ve modern insan genomunu karşılaştıran araştırmacılar, bu mağaradaki Denisovalılar aralarında yakın bir akrabalık bağı olmadığını ortaya koydu.
Yapılan araştırma sonucunda Denisovalılar arasındaki genetik çeşitlilik şu ana kadar bilinen Neandertallerin arasındaki genetik çeşitlilikten daha fazla çıktı.
Araştırmacılar, Denisovalıların hangi tarih aralığında mağarada olduğunu öğrenmek için, bütün mtDNA gen dizilimini sıralamış ve bir aile ağacına yerleştirmişti.
Sonra bireyler arasındaki mtDNA farklarının sayısını buldular ve bu mutasyonların ne kadar sürdüğünü tahmin etmek için modern insan mutasyon oranını kullandılar.
Küçük parmak kemiği bulunan kızın, en azından 110.000 yıl önce ve muhtemelen daha önce bulunan en eski Denisovalı’dan yaklaşık 65.000 yıl sonra mağarada olduğu sonucuna vardılar. Sonuç olarak bu araştırma Denisovalıların 65.000 yıl içinde birçok kez bu mağaraya geldiğini gösteriyor.