Bugün sizlere, Barok Sanatın usta isimlerinden Gerrit Van Honthorst’un 1617 yılında yaptığı “İsa ile Dalga Geçenler” adlı eserinden bahsedeceğim…
Bugün Los Angeles Country Müzesinde sergilenen eser Barok sanatın en güzel örneklerinden biridir. Kuzeyli sanatçı güneye, İtalya’nın kalbi Roma’ya gittiğinde Michelangelo Merisi da Caravaggio’nun eserlerini görerek çok etkilenmiş ve gölge ışık kontrastını Caravaggio’ya en yakın yapan sanatçı olmuştur.
Barok sanat karanlık bir gece tiyatrosu izliyormuş hissine kapılmanızı sağlayan, saniyelik bir anı yansıtan ve figürlerde güçlü teatral ifadelere sahip olan bir dönemdir ve biz bunların hepsini bu resim üzerinde görebiliyoruz.
İsa’ya dikenli taç giydirilme anını görüyoruz. Karşısında ise onunla “Yahudilerin Kralı” diyerek dalga geçen paganlar var. Ayrıca resimde gördüğümüz figürler antik dönem kıyafetleri içinde değil de resmin yapıldığı dönemdeki kıyafetler içinde resmedilmiştir. Reform hareketinin dini tasviri yasakladığı, protestanlığın özellikle kuzeyde yayılması ile, resimlerde dini figürlere yer verilmemesi, Vatikan’ı ve Katolik Hristiyan Dünyasını çok kızdırmıştır.
Bu nedenle Katolik kilise “Karşı Reform” hareketine başlayarak dini tasvirleri desteklemiştir. O yüzden, bu tasvirlerin o dönem yaşayan Hristiyanları da duygu yönünden ciddi şekilde etkilemesi beklenmiş ve bu beklenti üzerine resim yapılmıştır. Yani Barok resim doğrudan izleyicinin kalbine, dini duygularına hitap ederek, izleyicinin içindeki inancı alevlendirecek kompozisyonlar kurgular.
Burada İsa’nın ve diğer figürlerin yüz ifadeleri de bunu destekler niteliktedir. Resim, merkezindeki bir meşale sayesinde sahnenin dramatik etkisi güçlenerek aydınlanıyor. Alay edilen İsa’nın yüz ifadesi, mutsuzluğu ile karşısında ona gülenler arasında bir kontrast yakalanıyor ve 16.yüzyılda yaşayıp bu resme bakan inançlı insanların doğrudan yüreklerine hitap etmek istiyor…
Çok teşekkürler