Kelebekler : Bir Garip Aile Komedisi

Doğduğun Topraklarla Hesaplaşma
Türk sinemasının başarısının Oscar’a gittim – gidemedim’le ölçüldüğü bu yıllarda Tolga Karaçelik, bağımsızların kalesi Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması/Drama dalında Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.
Kelebekler filmi Tolga Karaçelik’in üçüncü uzun metraj çalışması. Daha önce Gişe Memuru ve Sarmaşıkla ulusal ve uluslararası başarılara imza atan yönetmenin, Kelebekler’le seyircinin beklentisini fazlasıyla karşıladığını söyleyebiliriz. Üstelik yapım aşamasında dahi Türkiye’den fon desteği görememiş ve bu durum ülkemizde film yapabilme özgürlüğü hakkında tartışmalara yol açmıştı.
Kelebekler 30 yıl önce annelerinin intihar etmesiyle farklı köşelere çekilmiş ve 30 boyunca bağları kopuk yaşayan 3 kardeşin babalarının çağrısı sebebiyle bir araya gelmelerinin hikayesi. Başta sadece 3 kardeşin yol hikayesi gibi görünen film, aile olmak veya ne kadar aile olabildiğimizi bize ve karaktere sorgulatmayı başarıyor.
Yolculuğun sonunda doğdukları topraklara varan kardeşler, babalarının öldüğünü öğrenirler ve cenaze için babalarının vasiyetini yerine getirmek için kelebeklerin geldiği zamanı beklemeye karar verirler. Kardeşler kelebekleri beklerken, bizde karakterlerle birlikte onların hayatlarında yolculuğa çıkarız.
Olan veya olmayan anılarını tamamlamaya çalışan kardeşlerin karakterlerinde, babanın yaptığı buluşma çağrısının farklı tepkilerini görebiliyoruz. Kenan (Bartu Küçükçağlayan) karakterinde baba figürüne karşı kızgınlığı, bıkmışlığı ve reddetme hissiyatını görürken, abi Cemal (Tolga Tekin) karakterinde daha yumuşak davranışlara şahit oluyoruz. En küçük kardeş Suzan karakteri (Tuğçe Altuğ) ise anne ve babasına dair olamayan anılarının etkisiyle boğuştu tüm filmde.
Filmde belki de rahatsız edici olan tek şey, artık çürümekte ve yıkılmakta olan aile kurumuna fazla affedici gözle bakıyor olabilmesi diyebiliriz. Bu tabi ki yönetmenin aile kurumuna kendi bakış açısı fakat ailelerde ki yıkımı gösterebilecek, topluma ayna tutabilecek bütün kozları elinde tutan yönetmen filmin sonunda hepsini bir kenara bırakıp bağışlayıcı bir yol çizmeyi tercih etmiş.
Filmin bazı sahneleri için fazla kakafonik dememiz yanlış olmaz. Tolga Karaçelik; kardeşlerin uyumsuzluğu ve doğdukları topraklara karşı yabancılıklarını anlatmakta kesinlikle doğru bir yöntem seçmiş.
Daha önce yaptığı Gişe Memuru ve Sarmaşık filmlerinde dağıtıcı ve salon bulmaktan şikayetçi olduğunu her fırsatta dile getiren yönetmenin Kelebekler filmini tüm sinema salonlarını tekeline almış bir firmanın salonlarına vermiş olduğu gözden kaçmadı. Kelebekler bir gişe filmi olmak için fazla alternatif, fakat tam anlamıyla sanat filmi denemeyecek kadar kitlelere hitap edebilme gücüne sahip.
Filmin müziklerinden bahsetmeden olmaz. Filmin soundtrack albümü Gevende ‘den tanıdığımız Ahmet Kenan Bilgiç’e ait. Ve benim fikrime göre son yıllarda Türk sinemasında yapılan en iyi soundtrack albümlerinden biri olmuş. Ahmet Kenan Bilgiç film için Almanca bir şarkı bile yazmış, üzerinde özenle çalışıldığını kolayca anlayabiliriz. Soundtrak albümü için;
Filmin fragmanını izlemek isteyenler için;
Tolga Tekin, Bartu Küçükçağlayan, Tuğçe Altuğ, Serkan Keskin, Hakan Karsak, Ezgi Mola, Ercan Kesal
Tolga Karaçelik
19 Mayıs 1981 yılında İstanbul’da doğan Tolga Karaçelik; Koç Lisesi’ni bitirdikten sonra, eğitimini Marmara Üniversitesi’nde tamamladı. Hukuk fakültesinde okurken yazmış olduğu öyküler ve şiirler farklı dergilerde basıldı. Hukukçu olması beklenirken New York’a giderek New York Film Academy’de dersler almaya başlamış. Eğitimini bitirdikten sonra Türkiye’ye dönen yönetmen 6 kısa ve 3 uzun metraj film çekti günümüze kadar.
Filmografi
Yönetmen Filmografisi
Sarmaşık – 2014 …. Sinema Filmi
Bebek İşi – 2013 …. TV Dizisi
Gişe Memuru – 2011 …. Sinema Filmi
Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler
Kaşık Adam – 2004
Hisar Kısa Film Festivali- 2005, Akbank Kısa Film Festivali – 2004
Güdü – 2005
2. Akbank Kısa Film Festivali – 2005
Ya Çıkarsa – 2006
6. AFM Uluslararası Bağımsız Film Festivali, Kısa Film Yarışması – 2007, 28. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması – 2006
Us’lu Durmak – 2006
3. Akbank Kısa Film Festivali, Kurmaca Kategorisi, Finalist – 2006, 6. AFM Uluslararası Bağımsız Film Festivali, Kısa Film Yarışması – 2007
Evoke – 2005
2. Hisar Kısa Film Festivali – 2006
Rapunzel – 2009
Akbank 6. Kısa Film Festivali, Mansiyon Ödüllü – 2010
Diğer Filmografi
Kurtuluş Son Durak – 2011 Oyuncu (Sinema Filmi)
Yabancı Yazarların Gözüyle İstanbul – 2005 Görüntü Yönetmeni (Uzun Metraj Belgesel)
Hurt – 2005 Senaryo, Görüntü Yönetmeni (Kısa Film)
Bob – 2005 Görüntü Yönetmeni (Kısa Film)
The Living – 2004 Kameraman (Kısa Film)
Flowers and Kisses – 2004 Kamera Asistanı (Kısa Film)
Uncomfortably Numb – 2004 Işık Teknikeri (Kısa Film)
The Last Ten – 2004 Işık Teknikeri (Kısa Film)