Arkeoloji

Arkeologlar Kudüs’te Roma Yapıları Keşfetti

Roma
Kudüs'te Roma Yapıları

Arkeologlar, Kudüs’te Roma Yapıları Keşfetti

Arkeologlar, Kudüs’ün Batı duvarına çok yakın bir konumda roma yapıları keşfetti. İsrailli arkeologlar tahmini 2. veya 3. yüzyıllara dayanan yapının tiyatro salonu veya şehir konseyi için bir toplantı alanı olabileceğini düşünüyor.

Geçtiğimiz pazartesi günü batı duvarının yeni ortaya çıkan bir bölümünü ve şehirde şu ana dek ilk kez bulunan Roma yapısının keşfedildiği açıklandı.
Arkeolog Joe Uziel ve meslektaşları duvarın olduğu bölgede kazı çalışması yaparken bir Roma caddesi bulmayı bekliyordu.

Kazı alanında gazetecilere yaptığı açıklamada kazı sırasında bekledikleri sokağı bulamadıklarını bunun yerine dairesel bir yapı keşfettiklerini açıkladı.

Basit bir şekilde anlatmak gerekirse Roma Tiyatrosu benzeri bir yapı keşfedildi.
Karbon-14 ve diğer tarihleme yöntemleri sonuçlarına göre muhtemelen MS 2. ve 3. yüzyıllara tarihlenen yapı yarım kalmış bir şekilde günümüze ulaşmış.

İki yıldır kazıyı yürüten IAA, tarihi kaynakların bu yapıdan söz ettiğini ancak kentte 150 yıldır yapılan modern arkeolojik araştırmalarda hiç birinin bugüne dek bulunamadığını belirtti.

duvar

Wall

Arkeologlar tarafından keşfedilen 2.000 yıllık Batı Duvarı’nda taşlar çok iyi korunmuş durumda. Duvarın genişliği 15, yüksekliği ise 8 metre. Duvar 1700 yıldır 8 metre toprak altında keşfedilmeyi beklemiş.

Bu yapı MS 70 yıllarında Romalılar tarafından yıkılıncaya dek yahudi tapınağını çevreleyen istinat yapılarının son kalıntılarından. Bu bölge yahudilerin dua etmesine izin verilen en kutsal alan olmakla tanınıyor.

Arkeolog Uziel, ”200 kişilik oditoryumun batı Duvarı bölümlerini son derece heyecan verici buluyorum fakat şuan keşfettiğimiz yapının burada olacağıyla ilgili en ufak bir fikrimiz yoktu.” dedi.

Arkeologlar yapının Roma döneminden odeon olarak bilinen tiyatro benzeri yapılarla çok benzediğini fakat onlara göre nispeten daha küçük olduğunu belirtiyor. Çoğu durumda bu tür yapılar akustik performanslar için veya şehir konseyinin buluşma yerleri olarak kullanılıyor.

Arkeologlar bölgede yapılan dini faaliyetlere engel olmadan çalışmalarına devam ediyorlar.

İsrail ve Filistin

1996 yılında en son bulgularla ilgili kazı çalışması yapılırken bir tünel açılması, İsrail güvenlik güçleri ile Filistin polisinin karşı karşıya gelmesine ayrıca 80’den fazla insanın ölümüne sebep olan çatışmalara neden olmuştu.

Filistinliler tünelin İslam’ın en kutsal bölgelerinden olan El-Aksa’daki (Mescid-i Aksa) cami yapısının temellerini tehlikeye attığını öne sürdü.

Kudüs ve kutsal alanların durumu, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların en hassas konularından biri. İsrail Kudüs’ü bölünmemiş bir başkent olarak görürken, Filistinliler doğuda Kudüs’ü gelecekteki devletin başkenti olarak görüyor.

İsrail, doğu Kudüs’ü 1967 Altı Gün Savaşı’nda ele geçirmişti ve daha sonra uluslararası camialar tarafından hiç bir şekilde tanınmayan bir hareketle topraklarına kattı.

çömlek parçası

Çömlek parçası

Çömlek parçasında gizli mesaj

İsrailli araştırmacı, çıplak gözle görülemeyen İncil dönemi metinlerini ortaya çıkarmak için çoklu görüntüleme tekniği adlı bir teknolojiyi kullanıyor.

İLGİLİ : Tarsus Kazısında Son Durum ve Gelişmeler

Ekip, Yahudanın eski krallığındaki Kudüs’ten yaklaşık 40 mil güneyde Tel Arad’daki kaleden mürekkep yazıtlı çanak çömlek parçalarının bir parçası üzerinde araştırma yapmış.

Çanak çömlek parçaları, Yahuda’nın Babil kralı Nebuchadnezzar tarafından M.Ö 586 ‘da fethedilmesinden hemen önceki döneme tarihleniyor.

Araştırmacı modifiye edilmiş bir dijital SLR fotoğraf makinesi kullanarak, her bir parçanın her iki tarafını, spektrumun kızılötesi ve görsel parçalarını kapsayan 10 farklı dalga boyundaki ışıkta fotoğraf çekti. Görüntüler bozulmuş mürekkep izlerini yakaladı, harfleri ve kelimeleri doldurmaya yardımcı oldu.

Çanak çömlek parçaları üzerine yazı yazmak geleneği illegal mesajlar vermek ve ticaret yapmak için kullanılmıştı. Bir çömleğin kırılmış parçasında, bir kale yöneticisinin , Beersheba’daki bir meslektaşından yağ, gümüş ve şarap talep ettiği mesaj vardı.

Araştırmacı Anat Mendel- Geberovich, ‘’ Geliştirdiğimiz sistem, alanda arkeologlar tarafından kullanılabilen multivestral görüntü için yeni ve oldukça kolay ulaşılabilir bir yöntem’’ diyor.

Kaynak;

Seeker.com
antiquities.org.il
IAA

Ne düşünüyorsunuz?

Heyecanlanmış
0
Mutlu
0
Aşık
0
İlginç
0
Komik
0
Ali Kalburcu, Anadolu Üniversitesi'nde Sanat Tarihi okuyor. İletişim : [email protected]

Yorumlar kapalı.

İlgili içerikler

KATEGORİ:Arkeoloji