Kültür ve Turizm Bakanlığından Göbeklitepe İncelemesi
Dünyanın en eski anıtsal tapınağı olan Urfa’daki Göbeklitepe’de beton döküldüğü iddialarına yönelik incelemeler yapıldı.
Müsteşar yardımcısı Mahmut Kocameşe, beton döküldüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını, ”Sadece bordür taşlarının tutuculuğunu sağlamak için yine bordür taşları üzerine bir harçlı basit malzeme var” dedi.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Göbeklitepe’nin asıl listeye girebilmesi için bölge ziyaretçilere kapatılarak 18 ay boyunca koruma ve iyileştirme çalışmaları yapılmıştı. Bölgede 20 yıl kazı çalışması yürüten arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt’in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, kalıntıların iş makineleri ile ezildiğini, arkeolojik alana beton döküldüğünü iddia etti.
Göbeklitepe’de Kaya tapınağı olarak adlandırılan alanın yanına beton döküldüğü, Neolitik dönem kalıntılarının çok yakınındaki bölgenin iş makineleri ile ezildiğini iddia eden Çiğdem Köksal Schmidt, çektiği fotoğrafları sosyal medyada yayınlayarak tepki çekti.
Bu iddialar üzerine bölgeye gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe ve Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz, Prof. Dr. Gülriz Kozbe, Doç. Dr. Necmi Karu alanda yürütülen ‘Göbeklitepe Ören Yeri Yol Islahı ve Yaya Yolu Güzergahı Revizyonu’ çalışmalarını inceleyerek, çalışmayı yürüten firma yetkililerinden bilgi aldı.
‘Schmidt’in İddiaları Asılsız’
Müsteşar Yardımcısı Kocameşe,
Doğal zemin üzerine keçe-koruyucu malzeme ile bir kaplama yaptıktan sonra üzerine stabilize bir malzeme ve onun üzerine de doğal küp taşlarla bir ulaşım yolu yapılıyor. Yaklaşık kazı alanıyla da 1 kilometre mesafe var. Doğrudan bir bağlantı yok. Burası oraya ulaşımda kullanacağımız bir yol. Yolda kesinlikle zeminde bir asfalt ya da beton kullanımı söz konusu değil. Sadece kenarda bordür taşlarının tutuculuğunu sağlamak üzere yine aynı malzeme üzerine bir harçlı basit malzeme var.
dedi.
‘İş Makineleri Küçük Çaplı Düzenlemeler İçin Kullanılıyor’
Göbeklitepe’de çevre ve yürüyüş yolu düzenlemesinde küçük iş makinelerinin kullanıldığını ekleyen Kocameşe,
Keçe malzeme ile alt zemini hazırlanmış, üzerine harçsız stabilize bir malzeme ile dolgusu yapılarak, küp taşlarla döşeme şeklinde tamamen çok kolay kaldırılabilecek ve doğal zemin ortaya çıkartılabilecek şekilde dönüşümlü bir ulaşım yolu. Bahsi geçen iş makineleri de, bunlar lastik tekerlekli, çok küçük, sadece bu alandaki ufak düzenlemeler için kullanılan araçlar. Bu araçlar da iş makinesi şeklinde büyük araçlar değildir.
ifadelerini kullandı.
‘Ziyarete Açık’
Göbeklitepe şuan ziyarete açık fakat resmi açılış Nisan ayından sonra yapılacak. Müsteşar Yardımcısı yapılan tüm çalışmaların bilim heyeti, kazı başkanlığı, koruma kurulu ve bakanlık denetimi altında yapıldığını, her aşamasının kontrol edildiğini ve takip edilen bir uygulama olduğunu belirtti. Çatı çalışması için 5 milyon euro kullanıldığını ekleyen Kocameşe, alanın içerisine yolun devamının söz konusu olmadığını, yapılan yolun arkeolojik alana uzak bir bölgede sonlandığını ekledi.
Çiğdem Köksal Schmidt’in konuyla ilgili twiti ise bu şekilde..
Alanda beton ve asfalt kullanılmadı ama bordür taşlarının altına 30 cm harç döktük nasıl bir açıklamaysa? beton döktük ama kenara döktük, keçe serdik onun üstüne döktük… Alan denilen, 900 metrelik yol… https://t.co/zG4qTBpL82.… pic.twitter.com/Jvx3pXUFwT
— ÇiğdemKöksalSchmidt (@ckoeksalschmidt) 21 Mart 2018
Fotoğraflar : Çiğdem Köksal Schmidt