Antropoloji

Araştırmalara göre Modern İnsanlar 350.000 Yıl Önce Ortaya Çıktı

Modern İnsanlar

Güney Afrika’nın Ataları, Modern İnsanların 350.000 Yıl Önce Ortaya Çıktığını Gösteriyor

Yeni yapılan araştırmalar, Afrika’da günümüzde yaşayan insanlar ve uzak geçmişteki akrabaları ile aralarındaki bağlantıları ortaya çıkardı. 

Yeni araştırma, toplu olarak Khoe-San ya da Khoisan olarak anılan Güney Afrika’daki Khoe ve San gruplarının insan soy ağacının en erken kolunu temsil ettiğine ilişkin daha önceki bulguları destekliyor.


Şimdi atalarının DNA’sı, anatomik açıdan ilk modern insanların 260.000-350.000 yıl önce ortaya çıktığını gösteriyor. Bilim dergisinde yayınlanan bulgular, modern insanların kökenini 170.000 yıl geriye itiyor çünkü fosil kayıtları sadece 180.000 yıl öncesine dayanıyor.


Araştırmanın önde gelen yazarı İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde nüfus genetiği uzmanı olan Carina Schlebusch, Khoe-San’in dünyanın diğer tüm nüfusunun en uzak akrabaları olduğunu söyledi. Schlebusch, “Örneğin, tüm insan popülasyonlarının bir benzerlik ağacını çizerseniz, Khoe-San nüfusları ağaçtaki ilk bölme veya ayrışma olayını temsil ediyor” dedi.

 Khoe-San grupları insan popülasyonlarının geri kalanından ayrıldı


“Bundan sonra, yağmur ormanları avcı toplayıcıları ‘pigmid’ grupları diğer gruplardan ayrıldı. Afrika doğu ve batı olmak üzere ayrılmış durumda. Yani benzerlik ağacına göre Khoe-San grupları insan popülasyonlarının geri kalanından ayrıldı.’’ “Khoe-San grupları önce insan popülasyonlarının geri kalanından ayrıldı,” derken, “diğer insan gruplarına kıyasla en ayrı, en farklı ve en nadir DNA’yı taşıyorlar.” 


Araştırmacılar 300 yıl önce ve 2300 yıl önce Güney Afrika’da yaşayan yedi kişinin genomlarını sıraladılar. Bu serinin en eski bölümüne tarihlenen üç genetik, genetik olarak güneydeki Khoe-San gruplarının soyundan geldi. 300-500 yıl önce yaşayan dört kişi, günümüz Güney Afrika Bantu dili gruplarıyla genetik olarak ilgiliydi. 


İki grup arasındaki farklar, Güney Afrika’da yıllar önce meydana gelen nüfus değişimini gösteriyor. Ardından araştırmacılar bu dizileri Güney Afrika’nın doğu kıyısındaki Ballito Körfezi’nden eski bir Taş Devri avcı-toplayıcı çocuğu ve Batı Afrika Mandinka gibi diğer ilk insanlardan gelen dizilerle karşılaştırdılar. 

Schlebusch, “DNA mutasyonlarının saat benzeri bir şekilde gerçekleştiğini varsayarsak, bu popülasyonların veya bireylerin birbirlerinden ayrıldıkları tarih olabilir” dedi.

“Dolayısıyla, mutasyon oranı, farklılıkların sayısının takvim yıllarına nasıl dönüştürüleceği üzerinde etkili oluyor.” Khoe-San’ın daha önceki DNA incelemeleri, son 2000 yıl boyunca Güney Afrika’ya göç eden tarım gruplarına hâkim olan insanlara karıştı. Bu nedenle Schlebusch ve ekibi o zamandan önce yaşayan bireylerin DNA’larına bakıyordu.


Yeni veriler, güney Afrika’ya ışık tutuyor ve evrim 350.000 yıl önce gerçekleşirken, Homo sapiens türü Afrika’daki tek tür değildi.





Kaynak: seeker.com

Ne düşünüyorsunuz?

Heyecanlanmış
0
Mutlu
0
Aşık
0
İlginç
0
Komik
0
Tarihli Sanat Editoryal Servisi - İletişim : [email protected]

Yorumlar kapalı.

İlgili içerikler