Antropoloji

Neandertaller Nasıl Gelişti? Neandertallerin Gelişimi

Neandertaller

Neandertaller nasıl gelişti?

Modern insan Homo neanderthalensis’in yaptığı gibi gelişiyor mu? Beynin büyüklüğü vücudun gelişimini nasıl etkiliyor? İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi (CSIC) araştırmacısı Antonio Rosas tarafından yürütülen bir araştırma, Neandertal çocuğunun iskeletinin fosil kalıntılarını inceleyerek Neandertallerin ve sakinlerin büyümesi arasında farklar olup olmadığını tespit etti.

Science dergisinde yayınlanan makalenin sonuçlarına göre, her iki tür de enerji tüketimlerini fiziksel özelliklerine göre ayarlamak için büyümelerini farklı şekilde düzenliyor.

Araştırmacı Antonio Rosas,

Neandertallerle modern insanlar arasındaki büyüme modelindeki farklılıkları ve benzerlikleri göz önüne alarak, kendi tarihimizi daha iyi tanımlamayabiliriz. Modern insanlar ve Neandertaller ortak bir yeni atadan çıktı ve bu benzer bir genel büyüme hızıyla kendini gösterdi” diye açıklıyor. Diğer CSIC araştırmacısı Luis Ríos’un vurguladığı gibi, “Pediatrik büyüme değerlendirme yöntemlerine göre, bu Neandertal çocuğu modern bir çocuktan farklı değil.

Omurga gelişimi ve beyin büyüme modelinin yanı sıra gelişme sırasındaki enerji kısıtlamaları, Neandertallerin anatomik şeklini belirliyor olabilir.

Neandertaller bugünkü insanlardan daha büyük bir kafa kapasitesine sahipti. Neandertal yetişkinlerde kafatasının iç hacmi 1,520 santimetreküp, modern yetişkininki ise 1.195 santimetre küp idi.

Çalışmada Neandertal çocuğunun ölümü anında 1,330 santimetre küp, diğer bir deyişle sekiz yaşında ulaşılan toplamın %87,5’ine ulaştı. O çağda modern bir çocuğun kafatası kapasitesinin gelişimi zaten tamamlanmış durumda oluyor.

Büyük bir beynin geliştirilmesi önemli miktarda enerji harcamasını gerektirir ve sonuç olarak vücudun diğer bölümlerinin büyümesi engellenmiş olur. Sapienslerin çocukluk döneminde beynin gelişimi yüksek bir enerji gereksinimine sahiptir ve vücudun geri kalanının gelişimi yavaşlar.

Neandertaller ve Sapiens

Modern beynin anatomik büyümesinin enerji açısından maliyeti, özellikle emzirme döneminde ve bebeklik döneminde olağandışı derecede yüksektir ve bu vücut büyümesinin yavaşlatılmasını gerektiriyor gibi görünmektedir.

Bu genç Neandertalin büyümesi ve gelişimi, sapiensin tipik özellikleriyle örtüşüyor; burada sütten kesme ile ergenlik arasında yavaş bir anatomik büyüme var. Bu, böylesine geniş bir beyin geliştirmek için muazzam enerji gereksinimini telafi edebilir.

Nitekim, bu Neandertal iskeleti ve diş yapısı, aynı yaştan bir sapiensinkine benzer bir fizyolojiye sahiptir; ancak, beş ila altı yıl arasındaki bir çocuğa tekabül eden göğüs kafesi alanı, daha az gelişmiştir.

Her iki türün gelişmesindeki tek farklı yön, omurganın olgunlaşması anıdır. Tüm hominidlerde orta göğüs omurgası ve birinci omurun kıkırdak eklemleri kaynaşan son noktadır ancak bu Neandertal’de kaynaşma, modern insanlardan yaklaşık iki yıl geç meydana geldi.

“Omurgadaki bu kaynaşmanın gecikmesi, Neandertallerin bebeklikten gençlik evresine geçişi sırasında belirli yönlerden ayrıştığını gösteriyor. Etkileri bilinmemekle birlikte, bu özellik Neanderthal gövdesinin karakteristik olarak genişlemesine, ya da yavaş beyin büyümesine etki ediyor olabilir’’

Neandertal Çocuk

Bu çalışmanın kahramanı 7.7 yaşında, 26 kilo ve ölüm anında 111 santimetre ölçülmüştür. Genetik analizler çocuğun cinsiyetini teyit edemese de, köpek dişleri ve kemiklerin sağlamlığı bir erkek olduğunu düşündürüyor. Araştırmacılar, kahramanımızın sağ elini kullandığını ve bitki liflerini tutmak için dişlerini üçüncü el olarak kullanmak gibi yetişkin görevlerini yerine getirmekte olduğunu tespit edebildi.

Buna ek olarak, annesinin kim olduğunu biliyoruz ve bu araştırmadaki çocuk sahibi olan grubun içinde küçük bir kardeşi var. Ayrıca, bu çocuğun iki ya da üç yaşındayken diş minesi hipoplazisine maruz kaldığı tespit edildi. Dişlerin normalden daha az diş minesine sahip olması nedeniyle ortaya çıkar ve bunun nedeni genellikle yetersiz beslenme veya hastalıktır.

1994’te keşfedilen, Pilona’da bulunan El Sidrón mağarası, İber Yarımadasında bulunan Neandertaller’in en iyi koleksiyonunu sağlamıştır. Ekip mağaradan 13 kişinin kalıntılarını buldu. Grup, yedi yetişkin (dört kadın ve üç erkek), üç genç ve üç çocuktan oluşuyordu.

kaynak; sciencedaily.com

Ne düşünüyorsunuz?

Heyecanlanmış
0
Mutlu
0
Aşık
0
İlginç
0
Komik
0
Ali Kalburcu, Anadolu Üniversitesi'nde Sanat Tarihi okuyor. İletişim : [email protected]

Yorumlar kapalı.

İlgili içerikler