Mimari

Romen Ateneum – Romanya, Bükreş

romen ateneum

Romen Ateneum

Romen Ateneum

Romanya’nın başkenti Bükreş’ten bahsetmek gerekirse, efsanelere göre şehir adını (Romence: Bucureşti) Bucur isimli bir prensten alıyor. Bucur’un kelime anlamları arasında aynı zamanda mutluluk ve sevinme de var.

Uzun yıllar Paris’i andıran çehresi sebebiyle ‘Küçük Paris’ olarak da anılan şehir, genel hatlarıyla tarihi ve çoğunlukla savaş, deprem ve siyasi sebeplerden ötürü zarar görmüş binalara sahip.

Bükreş‘te en sevdiğim yerlerden biri olan Romen Ateneum‘dan bahsetmek istiyorum biraz da. “Ateneum Roman”, Bükreş’in üzerinde tarihi, güzel binaları bulunduran ünlü Victoriei Caddesi’nde yer alıyor. Neoklasik ve romantik mimari tarza sahip bu yer günümüzde bir konser salonu olarak kullanılıyor.

İnşası 1888’de başlayan ve 1897’ye kadar süren bu salon Fransız mimar Albert Galleron tarafından tasarlanmış. 1897’de resmi olarak açılmasına rağmen, bunun öncesinde çoktan hizmet vermeye başlamış.

Romen Ateneum, kültür ve bilim adamları tarafından halkı sanat, kültür ve bilim konularında bilinçlendirmek ve aynı zevklere sahip insanların bir araya gelmesini hedefleyerek oluşturulmuş.

İlk yapıldığı sıralar halktan para toplanırmış ve sloganı “Ateneum için 1 leu” imiş. Günümüzde bu slogan hala hatırlanır.

ateneum roman

Romen Ateneum’un içerisinde konferans, konser, edebiyat bölümleri bulunmakta. Burada konser verenler arasında George Enescu, Berber von Karajan, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Richard Strauss, Pablo Casals, Erich Kleiber gibi isimler var.

Konser Salonu

Sala de Concert”, anlamı konser salonuna baktığımız zaman daire şeklinde olmakla beraber salonun içerisi soldan sağa görsellikle bütünleşmiş ve bu görseller Romanya’nın tarihini yansıtmakta.

Konser salonundaki tavana bakıldığında yere paralel olarak şairler, bilim adamları, sanatçıların isimlerini görmek mümkün.

Ek olarak sanatçı ve bilim adamlarının dışında coğrafya, arkeoloji, edebiyat,hukuk, tiyatro gibi birçok dal bulunmakta. Romen Ateneum’un içerisindeki dekorlar çoğunlukla mermer ve heykellerden oluşuyor.

ateneum-roman

Günümüzde hala çeşitli kültürel, bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapan bu güzel, yaşlı binanın girişinde Romanya’da çok bilinen ve saygı duyulan şair Mihai Eminescu’nun heykeliyle birlikte bir de park bulunmakta.

Mihai Eminescu her ne kadar “Ben gittikçe batıyorum dipsiz karanlıklara.” demiş olsa da Romanya’nın her yerinde ismi, parkları, yolları ve kütüphaneleri süslüyor.

Kışın her hafta etkinlik yapan Romen Ateneum, yazları kısa süreli hizmet veriyor fakat turistlere 10 lei (2 euro civarı) karşılığında Ateneum’un içerisini ziyaret edebilme şansı tanıyor. Yazın Festivalul Vară Magică (Büyülü Yaz Festivali) düzenleniyor ve çeşitli ülkelerden orkestralara ev sahipliği yapılıyor.

Bilet fiyatları konser alanında oturduğunuz yere göre değişiklik gösteriyor fakat en az 5 eurodan biletinizi alıp rahatlıkla etkinliği izleme fırsatınız olabiliyor. Etkinlikler için araştırabilir ve önceden yerinizi alabilirsiniz…

Romen Ateneum’ un olduğu alan Piața Romana Metrosundan yaklaşık 500 metre yürüme mesafesinde. Otobüs, tramvay gibi farklı ulaşım yollarıyla da ulaşmak mümkün. Yeri merkezde kalıyor ve buraya vardıktan sonra civardaki tarihi binalara ve güzel parklara ulaşmanız oldukça kolay.

Okuduğunuz için teşekkürler..

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR > Gotik Mimari ve Zirvesi – Duomo Katedrali

Fotoğraflar : Gabriela Georgiana Stanescu

Ne düşünüyorsunuz?

Heyecanlanmış
0
Mutlu
0
Aşık
0
İlginç
0
Komik
0
Gabriela Georgiana Stanescu

    Yorumlar kapalı.

    İlgili içerikler

    KATEGORİ:Mimari