Tarsus Kazısı Son Durum ve Gelişmeler
Tarsus Kazısı
13 Kasım 2016 tarihinde Mersin’de başlayan tarsus kazısı gündemde kalmaya devam ediyor. Kazı başladığından beri kamuoyuna net bir açıklama yapılmaması kazının gizemini daha da arttırmış durumda.
Tarsus 82 Evler Mahallesine bağlı 3103 sokakta başlayan kazı halen elle tutulur bir açıklama yapılmadan devam ediyor. Kazı’da polisin nöbet tutması ve çevredekilerin tepkileri olayın gizeminin daha da artmasını ve sürekli gündemde kalmasını sağlıyor.
Tarsus kazısıyla ilgili bir diğer söylenti de Mersin’de tarihi eser kaçakçılığı şebekelerini araştırırken öldürüldüğü söylenen polis memuruyla kazı arasında bir bağlantı olduğu yönünde.
Mahalle halkı burada bu konuyla ilgili daha önce de bu tarz cinayetlerin olduğunu, bölgeye giremediklerini ve durumdan rahatsız olduklarını dile getiriyor.
Tarihi eser kaçakçısı olduklarından şüphelenilen ve haberde bahsi geçen üç kişidense halen haber alınamıyor. Yetkililer alanda tarihi bilgiler elde etmek için çalışma yapıldığı dışında bir açıklama yapmıyor.
Ancak bölgede herhangi bir olağanüstü durum olmasa bile kazı çalışmasıyla ilgili herhangi bir bilgi verilmemesi ve konu bu kadar gündemde olmasına rağmen herhangi bir açıklama yapılmaması tarsus kazısı gizemini arttırmaya devam ediyor.
Mahalle sakinlerinden son alınan bilgilere göre kazıya yabancı uyruklu olduğunu düşündükleri bilim adamları geliyor. Özel kıyafetlerle kontrolden geçerek içeri girdikleri bilgisini veren mahalle halkı olayın bu boyuta gelmesiyle konu hakkında ciddi anlamda huzursuz. Bazı kaynaklara göre bahsi geçen özel kıyafetlerin radyasyon önleyici kıyafetler olduğu öne sürülmüş.
Kazı Alanı
Bölgede çalışanların dışarı ile bağlantısı kesilmiş durumda. Barınma ve yiyecek gibi ihtiyaçlarını alandan ayrılmadan karşılamaları ise bölgede ciddi anlamda değerli bir şeyin olduğu ve bunun herhangi bir bölümünün veya parçasının dışarıya çıkarılmaması için alınan bir önlem gibi gözükmesini sağlıyor.
Tarsus kazısı başladığı tarihte alınan üst düzey önlemler, alanın köşelerindeki binalara keskin nişancıların yerleştirilmesi, sokağın başına ve sonuna özel harekat polislerinin konumlandırılması gibi durumlar mahalle sakinlerinin aşırı dikkatini çektiği için zamanla hafifletilse de bölge halkının huzursuzluğu devam ediyor.
Gün geçtikçe ortaya çıkan güvenlik önlemleri konuya olan ilgiyi sürekli taze tutuyor. Kazının yapıldığı alanın Google Earth’de blurlanması durumun ciddiyeti hakkında ipucu veriyor. Bölge de fotoğraf ve video çekilmesi yasaklanmış durumda ve giriş çıkışı zırhlı araçlarla kapatılan sokakta ikamet eden mahalle sakinlerine sınırlı izin veriliyor. Bu durum polis ile halkı birçok kez karşı karşıya getirmiş.
Kazının yapıldığı alanın çevresindeki bazı yapılarda çökme meydana gelmiş. Çevre halkı bunun kazıdan kaynaklandığını düşünüyor. Son teknoloji aletler kullanılarak yapılan kazıda evin çevresinden görüntü alınmaması için mavi brandalar ile çalışma yapılan alanlar kapatılmış.
Brandaların altından çevredeki tarla ve boş arazilere su tahliye borularının uzandığı göze çarpıyor. Son günlerde evin çevresinde oluşan çökmeler artış gösterince evin ana giriş kapısının baktığı sokak da polis tarafından bariyerlerle kapatılmış.
İLGİLİ HABER : Türkiye’de Arkeoloji ve Kazı Araştırma Teknikleri Nedir?
Konunun ciddiyetinin farkında olan mahalle sakinleri de merakla alanı izlemeye başlamış. Alınan bilgilere göre gün boyu evin önünde bir araç bekletiliyor. Gün boyunca evin ön kısmında herhangi bir hareketlilik olmuyor fakat akşam saat 19:00 sularında evin önüne bir araç yanaşıyor ve içinden 4 kişi iniyor.
Evden çıkan iki kişi ise bütün gün bekletilen araca binip uzaklaşıyor. Havanın tamamen karardığı saatlerde kazı alanında yakılan ışık hava aydınlanana kadar söndürülmüyor. Gece boyu tek gözüken şey mavi brandanın altından gözüken ışık oluyor.
Medya’da Çıkan Teoriler
Gündemde kazı alanında yapılan araştırmayla ilgili teoriler ortaya atılmış durumda. Ortaya atılan teorilerden bazıları şu şekilde;
- Yeraltı Şehri
- UFO veya Uzaylılarla ilgili bir madde
- Kutsal Ahit Sandığı
1. Yer altı şehriyle ilgili teoriyi bölgede oluşan çökmeler ve sondaj çalışmaları destekliyor. Kazı alanında bu kadar uzun süren bir çalışma yapılması ve herhangi bir değişiklik olmadan istikrarlı bir şekilde devam edilmesi de bu teoriyi güçlendirmiş olabilir.
2. Ufo veya uzaylılarla ilgili herhangi bir madde teorisini de güçlendiren bilgiler bölgeye giren bilimadamlarının radyasyon önleyici kıyafetler giymesi gibi gözüküyor. Ayrıca alanda çalışmalar başladıktan sonra yoğun miktarda elektromanyetik alan ölçümü yapılmış. Söylentilere göre bu elektromanyetik alan çevrede yaşayan insanlarda bazı rahatsızlıklara neden olmuş. Bunlar;
- Stres
- Görüş bozukluğu
- Çınlama
- Uyku sorunu ve yorgunluk hissi
- Sersemleme ve geçici işitme kayıpları
- Baş ağrısı
3. Kutsal ahit sandığı ile ilgili teori ise hakkında bilinenlerle kazı çalışmasında gözlemlenen durumların örtüşmesinden kaynaklanıyor. Tarih boyunca Adolf Hitler’de dahil olmak üzere bütün gizli cemiyetlerin araştırdığı kutsal ahit sandığıyla ilgili teori de bölgedeki elektromanyetik alan ve bilimadamlarının radyasyon önleyici kıyafetlerle alana girmesinden kaynaklanıyor.
Son Durum
Tarsus kazısıyla ilgili gündemde dolaşan bilgi ve söylentileri yansıtmaya çalıştık. Ne kadar uç ve saçma teorilerle karşılaşsak da konuyla ilgili yetkili bir kurumdan net bir açıklama gelmediği sürece bu tarz söylenti ve teorilere maruz kalacağız gibi gözüküyor.
Unutmayın ki bu tarz söylenti ve teorilerin ortaya çıkması ve sürekli gündemde kalmasının tek sebebi güvenilir bir kaynaktan gerçek anlamda herhangi bir bilgi alınamamasıdır.
Açıklama yapılmadıkça konuya olan merak ve gizem artmakla birlikte sürekli gündemde kalmasını sağlıyor. Yazı da belirtilen söylenti ve kulaktan dolma tüm bilgiler zaten haber sitelerinde ve çeşitli mecralarda dolaşmakta.
Ancak AA’nın yaptığı haberlere göre gözüken fotoğraflarla da bu bölgede gerçekten ciddi bir durum olduğu kesin.
Bölgenin Google Earth’de karartılması, polislerin uzun namlulu silahlarla 24 saat nöbet halinde olması, çalışanların Tarsus’ta kazı alanından ayrılmamaları, fotoğraf ve video çekilmesinin yasaklanması, çevredeki bazı yapılarda çökmeler oluşması ve bunların polis tarafından bariyerlerle kapatılmaya çalışılması vb. birçok durum bölgede gizemli bir olay olduğunun kanıtı niteliğinde.
8 Aralık 2017 Düzenlemesi : Kazı tamamlandı, ve resmi açıklama geldi. Yetkililer tarafından ‘tarihi katmanları araştırıyorduk bir şey bulamadık” açıklaması yapıldı. Kazının bu kadar uzun sürmesine sebep olarak da mevsimsel etkenler gösteriliyor.
kaynaklar:
AA
Haberturk
Hurriyet