Viking Mezarında Allah ve Ali yazılı Kumaşlar Bulundu
Üzerinde ”Allah” ve ”Ali” Yazan Kumaşlar Bulundu
Birka kentinde bulunan Viking mezarlarındaki incelemelerde üzerinde Allah ve Ali yazısı bulunan giysi ve kumaşlar bulundu. Uppsala Üniversitesi’nden Annika Larsson AA’ya açıklama yaptı;
Vikingler, İslam dini ve öldükten sonra cennette sonsuz yaşam inanışından etkilenmiş olabilir. İlginç bir keşif oldu. Sözcükler Arap harflerinin düz, köşeli ve geometrik olarak yazıldığı Kufi yazı tipi ile yazılmış. Vikingler, ölülerini elbise ve değerli eşyaları ile gömüyordu.
Mezarlarda üstlerine gümüş şeritlerle Allah ve Ali yazıları işlenmiş bazı ipek kıyafetler ve kumaşlar bulduk. Bu ifadelerin işlendiği giysiler, genellikle ölünün baş ucuna koyulmuş. Bu yazılara bazı yastıklarda da karşılaştık. Mezarlarda ipek kıyafetlerin çok yaygın olmasını ise Kuran’da cennet sakinlerinin ipek giysiler giydiğini yazmasıyla bağdaştırabiliriz.
Giysi Parçası
Orta Asya ile Rusya’nın Volga Nehri boyunca İskandinavya arasında bir kültür alışverişi vardı. Mezarlarda bulunan bu kumaşlar, ya ticaret yolu ile satın alınmış ya da yağma yolu ile ele geçirilmiştir.
Burada asıl ilginç olan kültür değişimi. Bazı kaynaklara göre, Müslüman Araplar, ticaret veya farklı amaçlar ile Batı’ya seyehat ediyordu.Vikinglerin ölümden sonra yaşam inanışına sahip olduğunu gösteren birçok delile rastladık. Viking tanrısı Oden’in, Asya’dan göç ederek İsveç’in Malardalen bölgesine gelen bir savaşçı olduğu söylenmekte.
Vikingler ölümden sonra da yaşamın devam ettiğini ve cennette sonsuz hayatın olduğuna inanıyordu. Bu inanış, direkt İslam ile benzerlik gösteriyor. Bununla birlikte Viking inanç sistemi ile İslamiyet arasında farklı alanlarda bir çok benzerlik mevcut.
Mezarlarda bulunan kıyafet ve kumaşların geçen haftadan beri Enköping Müzesi’nde sergilenmeye başladığını söyleyen Larsson, serginin 3 Şubat 2018’e kadar ziyarete açık olacağını söyledi.
İki yıl önce de Viking mezarında Allah yazılı yüzük bulunmuştu
İki sene önce de Björke Adası’nda kazı çalışmaları yapılmış, 9. Yüzyıldan kalma bir Viking mezarında yüzük keşfedilmişti. Araştırmalar sonucu yüzüğün üzerindeki yazının arapça ‘Allah’ kelimesi ile eşleştiği tespit edildi.
Yüzük
İlerleyen süreçte Vikingler ve İslam dini arasında ne tür bağlantılar olabileceği araştırılmaya devam edecek. Bu konuda ilginç sonuçlar alınabilir.
kaynak : AA
Fotoğraf: dailymail